God desires all men to be saved and to come to the full knowledge of the truth — 1 Tim. 2:4
IMG-LOGO
3110.jpg

Melayan Rumah Tuhan atau Melayan Tuhan?

RM 8.00
Sign in or Register to continue purchase

Yehezkiel 44:11, 15-16 berkata, "Tetapi mereka harus melayan di rumah kudus-Ku, menguruselia di pintu-pintu gerbang rumah dan melayan di rumah (lit., melayan rumah). Mereka harus memyembelih korban bakaran dan korban untuk umat, dan mereka harus berdiri di hadapan umat untuk melayan mereka....Akan tetapi, hentar Lewi, keturunan Zadok, yang mematuhi tugas berkenaan rumah kudus-Ku ketika bani Israel sesat daripada-Ku, mereka itu harus datang dekat kepada-Ku untuk melayan Aku, dan mereka harus berdiri di hadapan-Ku untuk mempersembahkan lemak dan darah kepada-Ku, isytihar Tuan Yehova. Merekalah yang akan masuk ke rumah kudus-Ku, dan merekalah yang akan datang dekat ke meja-Ku untuk melayan Aku, dan mereka akan mematuhi tugas terhadap-Ku."

Kamu melihat bahawa ayat 11 amat berbeza dengan ayat 15 dan 16. Antara ayat-ayat ini terdapat suatu perbezaan yang asas. Ayat 11 memperkatakan melayan di rumah. Ayat 15 dan 16 memperkatakan melayan "Aku", iaitu melayan Yehova. Dalam bahasa Ibrani, perkataan yang sama bagi melayan digunakan dalam kedua-dua ayat ini. Menurut Tuhan terdapat dua kumpulan orang Lewi. Walaupun semua ialah orang Lewi kepunyaan Tuhan dan daripada suku yang sama, namum kebanyakan daripada mereka hanya layak untuk melayan di rumah. Akan tetapi terdapat sekumpulan kecial orang yang bukan sahaja orang Lewi tetapi juga keturunan Zadok; mereka ini boleh melayan "Aku", iaitu melayan Yehova.

Dikbang dan dikkak, tahukah kamu apa itu melayan rumah dan apa itu melayan Yehova? Tahukah kamu perbezaan antara melayan rumah dengan melayan Tuan? ... Jika kamu mengetahui perbezaan di sini, kamu akan melihat apa yang diingini Tuan dan apa yang dicari-Nya selama ini... Hari ini terdapat banyak orang yang hanya tahu bagaimana untuk melayan rumah tetapi bukan melayan Tuan.

Author Watchman Nee
Publisher Gospel Book Centre
Format Paperback
Catalog No983-14-001
Pages28
Dimension216mm X 141mm
Language Bahasa Malaysia
OTHER PRODUCTS IN THE SAME CATEGORY